יום חמישי, 28 ביולי 2016

מסר חשאי: הכירו את אפליקציית המסרונים הפופולרית של דאע"ש

אפליקציית טלגרם מספקת הצפנה דו שכבתית מקצה לקצה, ולכן הפכה לכלי הפופולרי ביותר עבור דאע"ש לצורך פרסום הודעות קבלת אחריות לפיגועים, גיוס פעילים במערב והעברת מדריכים להרכבת פצצות. הל'אקספרס הצרפתי אף דיווח היום כי אחד המחבלים מהפיגוע  בנורמנדי הפעיל ערוץ בטלגרם ובו סיפר על התוכנית לערוף ראשים בכנסייה

אפליקציית המסרונים טלגרם אולי נחשבת לפחות מוכרת, ובוודאי לפחות פופולרית, מ-WhatsUp המפורסמת, אבל היא מהווה כיום את אחד מכלי התקשורת המרכזיים ביותר עבור דאע"ש, הן לגיוס פעילים והן לצורך קידום התעמולה לביצוע פיגועים נוספים ברחבי העולם.

טלגרם, שהמטה שלה נמצא בברלין, נוסדה על ידי פאבל דורוב הרוסי שגם עומד מאחורי הרשת החברתית הרוסית VK. האפליקציה החלה לפעול לפני שלוש שנים בדיוק ומציעה למשתמשים שתי שכבות של הצפנה מקצה לקצה, אשר מאפשרת לנהל שיחות ולהעביר קבצים ותמונות בלי חשש מפגיעה בפרטיות ולעתים גם בלי צורך להזדהות כלל.

בשל האבטחה המוצלחת שלה, נחשבת האפליקציה לפופולרית ביותר עבור אנשי העולם התחתון, ובעיקר עבור טרוריסטים שמנצלים אותה כדי להתחמק משירותי הביון. מחקר של חברת אבטחת הסייבר טרנד מיקרו שפורסם השנה מצא כי 34 אחוז מפעילי הג'יהאד מנצלים את טלגרם ככלי התקשורת המרכזית שלהם. גם העובדה שסוכנות הידיעות הרשמית של דאע"ש, אעמאק, מפעילה ערוץ בטלגרם לצורך פרסום הודעות רשמיות על קבלת אחריות לפיגועים מעידה על החשיבות שמעניק ארגון הטרור לאפליקציה.

היום חשף הל'אקספרס הצרפתי כי עאדל קרמישה, אחד משני המחבלים שביצעו השבוע את הפיגוע בכנסייה בנורמנדי, הפעיל ערוץ חשאי בטלגרם, שבו היו חברים עוד כ-200 משתמשים, ואף חשף בפניהם את המזימה האכזרית שהוא עומד לבצע. באחת השיחות ב-19 ביולי, נשאל קרמישה (19) אם עדיף לצאת מהמדינה כדי להצטרף לדאע"ש (היג'רה) או להישאר ולבצע התקפה. "אם אתה רוצה לצאת לסוריה זה די מסובך כי הגבולות סגורים", ענה קרשימה, שבעצמו נעצר פעמיים אחרי שניסה להגיע לסוריה, ואז סיפק רעיון לפיגוע. "אתה לוקח סכין, הולך לכנסייה ומבצע טבח. אתה משסף שניים או שלושה ראשים וזה טוב".

שני המחבלים מנורמנדי נשבעים אמונים לדאע"ש

יממה לפני הפיגוע, קרמישה הבטיח ש"משהו גדול" עומד לקרות וביקש מכל העוקבים שלו בטלגרם לשתף את הדף שלו. "אני אזהיר אתכם מראש, שלוש עד ארבע דקות לפני שהדבר קורה, אני אשתף אתכם אונליין", אמר. בבוקר הפיגוע ביום שלישי, הוא שוב הבטיח "לשתף את מה שעומד לקרות", והתחבר שוב לרשת דקות ספורות אחרי שנכנס עם שותפו לכנסייה, אולם מעולם לא העלה צילומים של הפיגוע עד שהשניים חוסלו. עם זאת, בני ערובה טענו כי שני המחבלים צילמו את רצח הכומר הקשיש שאת צווארו שיספו.

בערוץ הטלגרם שלו, קרמישה גם סיפר על שיח', "מדריך רוחני", שאותו פגש בעת שישב בכלא על הניסיון שלו להגיע לסוריה וכי הוא סיפק לו את ההשראה לבצע פיגועים. לדברי המחבל הצעיר, "רבים מרעיונותיו של השיח' יצאו לפועל" כפי שהיה במתקפת הטרור בפריז או בהתקפה על חוף סוסה בתוניסיה.

במקביל, הסאן הבריטי חשף כי מגייס פעילים של דאע"ש בשם אבו מוסלים חוראסני, ניסה לשכנע כתב של הצהובון שהתחזה לפעיל אסלאמי לבצע פיגוע טרור בממלכה באמצעות מסרים שהעביר לו באפליקציה. לפי התחקיר, חוראסני שלח לעיתונאי מדריך להכנת פצצות והורה לו להשיג חומרים ליצירת מטען חבלה שיוסתר בתוך מכונית.

המטרות הראשונות שהציע חוראסני היו הביג בן וגשר לונדון, אולם בסופו של דבר הוא אמר כי יש לפגוע במרכז קניות גדול כדי לגרום למספר נפגעים גדול כמו בפיגוע הדריסה בניס. "תלמד מניס. תשיג מכונית שתוכל להחנות במקום עמוס כלשהו עם אנשים רבים – ואקדח שתוכל להשתמש בו במקביל", כתב. "בעודך יושב במכונית, תשתמש בכל הקליעים ותלחץ מהר על הכפתור. שני הדברים חייבים להתבצע במהירות. בלי פער זמנים".

הפיגוע היה אמור להתבצע ביום שני שעבר, כאשר ערב קודם לכן שלח חוראסני את המסר האחרון. "אנחנו נזכור אותך", הבטיח. "אבל אני לא רוצה להסיח את הכוונות שלך, אחי. כמו כל האחים שעשו את זה. מחר אינשאללה". כמובן שהפיגוע לא בוצע וכל הפרטים הועברו לשירותי הביון והביטחון הבריטיים שפתחו בחקירה מיידית.

מכון המחקר SITE, שעוקב אחרי הפורומים הג'יהאדיסטיים ברשת, ציין כי חל גידול במספר הערוצים של דאע"ש בשפות מערביות בטלגרם וכי לאחרונה נפתחו גם ערוצים בספרדית ובפורטוגזית. המסר הראשון בערוץ הפורטוגזי היה של ארגון בשם אנצאר אל-חליפה ברזיל שהודיע החודש על נאמנותו לדאע"ש ועל כוונתו לבצע פיגועים במהלך האולימפיאדה. כוחות הביטחון הברזילאים כבר ביצעו כמה מעצרים, אולם בדאע"ש ממשיכים לעודד "זאבים בודדים" לפגוע באירוע הספורטיבי הגדול בעולם.


בריאיון שהעניק פאבל דורוב לרשת CNN בפברואר האחרון, הוא הבהיר כי יש גם לא מעט משתמשים "לגיטימיים" באפליקציה והזהיר כי הניסיונות של שירותי הביון ליצור "דלת אחורית" שתאפשר גישה למידע המסווג תשחק לידי הטרוריסטים. "הרשויות רוצות שחברות שמספקות שירותי מסרים מוצפנים יישמו פתרונות של 'דלת אחורית'", אמר. "אבל אתה לא יכול לגרום לזה להיות בטוח נגד פושעים ופתוח לממשלות. זה או מאובטח או לא מאובטח. אם כזה צעד יגיע ליישום, מרבית התכתובות שלנו, הסודות העסקיים שלנו, המידע הפרטי שלנו יהיה בסיכון. כי אם יש דלת אחורית, לא רק פקיד ממשלתי יוכל להשתמש בזה, אלא באופן תיאורטי גם פושעים, כולל טרוריסטים". 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה